Contractul de echipa – subiectiv vs obiectiv

Pentru ca m-am surprins o sustinatoare a subiectivismului in postul anterior, am inceput sa citesc cate ceva despre cele doua rivale (subiectiv vs obiectiv). Nu stiu cat de devreme sau tarziu este pentru mine sa citesc despre acest subiect, dar cert este ca am acum a venit nevoia de informare pe aceasta tema.

In concluzie, dupa cateva articole citite pe net, pentru mine nu exista o definitie clara, ci doar interpretari, iar cele doua mi se pare ca sunt chiar complementare. Adica subiectiv fara obiectiv exista, dar nu si invers.

M-am uitat si in dex, unde scrie asa:
1. Obiectiv – Care are însuşirea de a reda realitatea în chip nefalsificat, detaşat de impresii subiective; nepărtinitor, imparţial;
2. Subiectiv – Care are un caracter personal, care se petrece în conştiinţa cuiva; care, într-o judecată, acţiune etc., ţine seamă numai de sentimentele, de pornirile şi de ideile sale;

Ambele definitii pentru mine sunt incomplete, in sensul ca obiectivul nu cred ca poate fi detasat de impresii subiective, doar daca vorbim de o materie sau o stiinta exacta (si aici apar exceptii). Imi este clar ca marul e mar, dar deja cand vorbim de ce culoare putem fi foarte subiectivi, fiecare referinduse la culoarea care o cunoaste: spre exemplu eu as putea spune ca marul e rosu si artistul de langa mine ar putea spune ca este un amestec de nuante de rosu cu galben, dar nu e rosu pur….se poate merge la infinit pe tema asta.

Daca aduc mai mult aceasta discutie in sfera comunicarii as spune ca atunci cand vorbim la modul general suntem obiectivi, iar cand vorbim particular, in functie de experienta noastra suntem subiectivi. La fel cum si cand vorbim la modul general, putem generaliza un aspect particular din experienta noastra deci suntem niste obiectivi subiectivi :).

In concluzie, consider ca subiectivul este mai prezent in comunicare decat obiectivul, acesta din urma doar il determina pe subiectiv sa para mai obiectiv, folosind exemple cat mai aproape de real, material, experiente comune unui grup de oameni.

Inainte de a scrie despre clauzele contractului de echipa e foarte important pentru mine sa definesc postura din care scriu si faptul ca este un contract care ajuta comunicarea in cadrul echipei si care incurajeaza subiectivul, responsabilizarea ca individ si nu ca angajat. Incurajeaza bunul simt.

Reclame

Etichete: , ,

4 răspunsuri to “Contractul de echipa – subiectiv vs obiectiv”

 1. takeda Says:

  marul e mar! no matter what! culoarea e zona de „nuanta”… asa vrea ochiul meu sa vada… asa imi spune mie educatia. dar marul… ramane mar!

  obiectivul e divin/ natural, subiectivul e uman!

 2. silver Says:

  am dat exemplul cel mai general si „divin”:), a ceea ce cred ca e mai aproape de real. dar daca ar fi sa complicam lucrurile marul e mar pentru cei care au vazut un mar o data in viata, dar pentru cei care manaca numai fructe de cactus, marul e ceva…dar nu le mai complic…raman la parerea ca obiectivul este general valabil pentru un grup de oameni, o experienta comuna cu care te identifici..sau nu…, iar subiectivul e mai aproape de experientele individului.

 3. Takeda Says:

  „keep it simple” 🙂

 4. silver Says:

  m-am gandit la deviza cand scriam articolul, dar nu m-am putut abtine. E o promisiune care a scapat putin de sub control, dar imi revin… Deocamdata „Mark your way!”:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: