Constiinta

Moralitate
Ma tenteaza sa vorbesc despre constiinta referindu-ma la moralitate.  Cred ca suntem coordonati de constiinta si ca multe reactii in sfera frustarilor si refularilor sunt legate de nivelul constiintei prezent la fiecare dintre noi. Cine nu s-a aflat in momente in care si-a dorit ca acesta sa lipseasca cu desavarsire? Indiferent de situatie, regasita in business sau in familie, moralitatea apare exact atunci cand am iesit din sfera valorilor in care credem sau am fost determinati sa credem. Parerea mea.

Conflict
Din ce in ce mai mult cred ca aparitia conflictului tine de moralitate, adica o incalcare a propriilor valori. Si ma intreb, cum e mai bine? Sa renunti la propriile valori in favoarea solutionarii conflictului, sa accepti ca partenerul de discutie are propriile valori la care tine sau sa iti mentii pozitia si sa iti sustii in contiunare cauza. Aici mai intervine si constiinta, aparuta ulterior deciziei, care parea pe moment cea mai buna, si iti spune: Esti sigur ca ai facut cea mai buna alegere? Am observat ca aceste intrebari post-decizie apar cu preponderenta la femei. Ajungand la acesta concluzie, in acest moment imi doresc sa fiu barbat. Generalizand, ceea ce am facut si mai devreme, refuz adeseori sa cred ca exista diferente intre femei si barbati cand e vorba de business, dar totusi simt ca apar cand vorbim de conflicte. Curiozitatea nefondata, intrebari de interogare (ex:”de ce?”) si nevoia de a gasi un vinovat sunt surse.

Maturitate
Trecand de conflicte si ajungand la maturitate, cred ca este strans legata de propriile valori. Valorile parintilor sunt filtrate sau schimbate in functie de propriile experiente, devenind in acest fel o moralitate stresanta, 100% a ta. Poate mai raman urme de genul „Oare ce ar zice parintii mei despre asta?”, dar prefer sa cred ca sunt nesemnificative.

Mustrarile de constiinta
Cred ca apar doar in momentul cunoasterii de sine si in prezenta unui set de valori.

 

Dilbert

De-ale lui Dilbert

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: